top of page

Какво е гемотерапия?

Какво е гемотерапия?

До преди няколко години това беше почти непозната дума в България. За наше голямо щастие гемотерапията става все по-популярна у нас през последните две-три години. Не е лъжа, че когато за пръв път внесохме и започнахме да предлагаме гемопрепарати на българския пазар, през далечната вече 2017 година, ние имахме надежда, че на хората ще им стане любопитно и ще поискат да се докоснат до тази непозната до момента природна медицина.

Уви, не стана така. Тогава ни се довериха едва няколко терапевта, и не сгрешиха. Оказа се, че повечето пациенти, който бяха изпробвали някои от гемопрепаратите, видяха много бързо резултатите.

Какво е гемотерапия? Това е регенерираща лечебна сила за хората, която идва от пъпките, младите коренчета и издънки на високи храсти и дървета.


Гемотерапия маслина - майчин мацерат от БИОЗОН.БГ

Как действа гемотерапията?

Гемотерапията има много силно действие върху естествените регулаторни процеси на нашето тяло. Това се осъществява чрез регенериране, стимулиране и дренаж на нашите клетки, като по този начин позволява дълбоко и общо въздействие върху целия организъм.

За много функционални нарушения гемотерапията е прекрасно хармонизиращо лечение. Такива нарушения са: менструалните болки и дискомфорта по време на менопауза, нарушения на съня, киселини в стомаха и хранопровода, алергии или сенна хрема, проблеми с червата и други.

Ще поговорим по-подробно за действието на гемотерапията и нейните ползи, но нека най-напред уточним някои понятия, без които ще е трудно да разберете някои основни неща.


Какво наричаме емунктории и какво представляват те?

Както вече казахме, гемотерапията има меко дренажно, пречистващо и балансиращо действие върху организма, най-вече върху емункториите. Емункториите са органите в човешкото тяло, които елиминират токсините и отпадъчните продукти. Това са: черва, кожа, бял дроб, черен дроб и жлъчен мехур, бъбреци. Основният елиминаторен орган, разбира се, е черния дроб.

Какво е дренаж на организма?

Дренажът е процес на елиминиране на всеки застой в нашето тяло. Чрез него се елиминират токсините, които ни задръстват, които задръстват цялото тяло или отделни органи и системи.

Дренажът е необходим, за да поддържаме добро здраве за дълго време, ефективно да предотвратяваме заболявания и да ги лекуваме активно. Колкото повече токсини е натрупал човек чрез редица лоши навици на живот, толкова по-полезен ще бъде дренажът. Дренажът действа върху причината за постигане на трайни, дългосрочни резултати в посока здрав дух и здраво тяло. Може да се направи дренаж на лимфната система, на храносмилателната система, на имунната система...

Внимание, дренажът е противопоказен за бебета, малки деца, бременни жени, хора с проблем в кръвосъсирването. За такива чувствителни групи е задължителна консултация със специалист.

Да се върнем на въпроса "какво е гемотерапия?"

Гемотерапията е мека, но ефикасна терапия, подходяща за бебета, малки деца, бременни жени, възрастни и много възрастни хора. Гемотерапията е част от фитотерапията: мацератите, или гемопрепарати, се правят от пъпки, издънки, зародиши и коренови влакна (ембрионални тъкани) на млади растения. Именно младите растения съдържат всички важни вещества за развитието на зряло бъдещо растение, от цвета, през плод и листата до стъблата и коренине. Гемотерапията е прекрасен холистичен терапевтичен метод, който работи на физическо, психологическо, емоционално и енергийно ниво .


Гемопрепаратите се използват при различни хронични и остри заболявания. Те могат да се използват както като самостоятелна щадяща терапия, така и като допълнителна терапия към хомеопатично, фитотерапевтично, ароматерапевтично или конвенционално лечение. Приложени паралелно, гемомацератите допълват действието на други лекарства и ускоряват оздравителния процес.


Гемотерапия смокиня - повлиява благоприятно червата и нервната система - biozone.bg

На кои органи и системи действат гемопрепаратите?

Отговорът може да ви учуди, но е истина!

Гемотерапията може да окаже благоприятно действие върху цялото тяло, върху целия организъм.

 • Опорно-двигателен апарат - мускули, стави, кости, сухожилия, хрущяли;

 • Сърдечно-съдова система - холестерол, триглицериди, сърце, съдове, кръвообращение;

 • Храносмилателна система - запек, диария, подуване, като цяло чревен транзит;

 • Отделителна система - уринарен комфорт, бъбреци, пикочен мехур и др.;

 • Мъжка полова система - простата, сексуалност, хормонален баланс;

 • Женска полова система - хормонален баланс, сексуалност;

 • Нервна система - всякакви нарушения свързани с нервната система /симпатикова, парасимпатикова/;

 • Ендокринна система - надбъбреци, щитовидна жлеза...;

 • УНГ и дихателна система - астма, синузит, ринит, бронхит...;

 • Имунна система;

 • Очи - дегенерация на макулата, отслабване на зрението, диабетна ретинопатия...

Гемотерапия - действие, видове гемопрепарати

Гемопрепаратите може да се използват и за хармонизиране на проблемите през различни периоди от живота, както и различни състояния:

 • Бременност;

 • Кърмене;

 • Детство;

 • Алергии;

 • Метаболитни нарушения - отслабване, инсулинова резистентност, диабет...;

Гемотерапията е подходяща и за:

 • Антиоксидантна защита;

 • Детоксикация/детоксифициране - дренаж;

 • Укрепване на кожа, коса, нокти...


Гемопрепаратите биват концентрирани - майчини мацерати, разредени - D1. Последната форма е фармакопейна в някои държави. Според концентрацията се определя и дозата. И двете форми могат да бъдат използвани и за деца и за възрастни, но при бебета и малки деца е за предпочитане D1 формата.

Какво е гемотерапия? Това не е всичко!

Още нещо важно, което трябва да се каже за гемотерапията - тя е основното оръжие на ендобиогенната медицина. Нека разясним и понятието ендобиогенна медицина. С две думи, еднобиогенната медицина е нов начин на мислене за медицината, а именно интегративен и персонализиран. Началото е поставено преди повече от 40 години от д-р Кристиан Дюрафур. Последван от д-р Жан-Клод Лапраз и екип от либерални лекари, той работи усърдно за разработването на този подход, който през 1998 г. бе наречен: енбиогения.

Всъщност ендобиогения означава:

Ендо = вътрешност

Био = живот

Гений = способност на човешкото тяло да се самоуправлява

Този медицински подход предлага цялостна и персонализирана грижа за пациента, базирана на изследване на специфичния терен на всеки пациент и неговите регулаторни механизми на невроендокринната система .

В ендобиогенната медицина предпочитаната терапия е клиничната фитотерапия, в частност и гемотерапията. /информацияте е взета от страницата на френския институт по ендобиогенна медицина/.


Какво е гемотерапия? Медицина на пъпките.

Ако имате желание да научите повече за гемотерапията и нейното приложение, ако искате да задълбочите вашите познания в областта имате възможност да се запишете за курсовете, които провеждаме съвместно с АРОМАЗОН.БГ - първият в България център по арома- и гемотерапия и Консултативен център ХЕЛА.

Курсовете се провеждат присъствено по график, а за тези, които са закъснели и искат да наваксат може да се запишат и за онлайн изданието ТУК.Последни публикации

Виж всички

Коментарі


bottom of page