top of page

Опасни ли са ухапванията от комари?


В разгара на лятото сме и разбира се имаме желание да правим дълги разходки в планината, да отидем на море, на къмпинг или да се разхладим край някой басейн, водоем или в градината...а комарите обожават това.

През горещите летни дни, от изгрев до залез, комарите се забавляват да хапят нищо не подозиращите хора. Ето какво се случва: при ухапването женския комар отделя слюнка съдържаща протеини, която тялото на ухапания възприема като чуждо тяло и прави имунна реакция...и така се озоваваме с пъпка, която ни сърби!

Въпреки, че по-голямата част от ухапванията от комари причиняват само пъпка, която сърби няколко дни, в някои случаи могат да предизвикат и тежки алергични реакции, както и да се развият доста неприятни болести.

Как да разберем дали ухапването от комар е по сериозно отколкото изглежда...

По-голямата част от ухапванията от комари са без реална опасност, но понякога ухапването може да се окаже опасно. Комарът трябва да е бил в контакт с вас поне 10 секунди, за да се проявят симптомите от ухапването, а те стават видими до 48 часа след него: подуване и зачервяване на кожата; поява на пъпка, която сърби.

Каква е нормалната реакция на организма?...Какво да направим?

По-голямата част от тях преминават от самосебе си, без да е нужно допълнително третиране. Единственото, което е препоръчително да правите е да мажете мястото с успокояващи препарати, по възможност натурални, алое вера, мед.

Кога може да се съмняваме, че сме получили алергична реакция?...Какво да направим?

- ако имаме подуване в областта на гърлото

- затруднено дишане

- увеличена площ на пъпката и силен сърбеж

- синини около мястото на ухапването

При такава реакция може да намажете засегнатото място с нещо, с което да го успокоите, като например етерично масло от лавандула, базово масло от арника, масло от невен, но заедно с това трябва да приемете и противоалергични препарати.

Кои са признаците, които трябва да ни притесняват?...Какво да направим?

Потърсете лекарска помощ, ако се окаже, че след ухапване от комар имате един от следните симптоми, вероятността за развитие на сериозна болест е голямо:

- силно главоболие

- повишена температура

- зачервявания

- гадене

- умора

- физическа болка

Най-разпространени в България са комарите от вида Анофелес, а най-голямо "разнообразие" от комари има по Черноморското крайбрежие.

А ето и нашита съвети как да избегнете ухапванията!

1. Въпреки, че е топло носете дрехи, които да покриват най-нежните участъци от тялото ви!

2. Използвайте качествени препарати против комари! Ако нямате такива под ръка, или няма от къде да си ги набавите спешно, една-две капки цитронела върху китките на ръцета и глезените ще свършат идеална работа...

3. Старайте се да носите светли дрехи, има теория, според която тъмните дрехи привличат по-силно комарите!

4.Избягвайте да ходите навън при зазоряване и свечеряване - ТОВА Е ЛЮБИМИЯ ПЕРИОД ОТ ДЕНЯ НА КОМАРИТЕ!

Надяваме се, че сме ви били полезни!

626 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page