top of page

Знаем ли как да изберем качествено етерично масло?


Хипократ е казал, че « ако Човек се разболее ще намери лек в Природата, ако я познава и знае къде да го търси ».

Етеричното масло е есенцията, която съдържа ароматното растение. То е съвкупност от естествени ароматни молекули, които имат невероятни лечебни свойства. Истинско съкровище, етеричното масло е присъствало от зората на времената в ароматните композиции - парфюмите, лекарствата, козметиката, но освен това /и най-вече/е било използвано поради своите терапевтични свойства в медицинския дял, наречен „АРОМАТЕРАПИЯ“.

качествени етерични масла

Критерии за качеството на етеричните масла:

БОТАНИЧЕСКИ СЕРТИФИЦИРАНО РАСТЕНИЕ - Сертификат HEBBD Етеричните масла трябва задължително да произлизат от ботанически сертифицирани растения, т.е. идентифицирани от научното им име на латински. Ароматологията е наука базирана на точни ботанически познания. Пренебрегването и незачитането на тези познания може да доведе до злоупотреба и вторични ефекти.

Латинското име трябва да бъде използвано вместо популярното име, което може да бъде неточно и понякога използвано като параван за злоупотреба.

ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ОТ КОЯ ЧАСТ НА РАСТЕНИЕТО Е ДОБИТО ВАШЕТО МАСЛО Някои растения могат да произвеждат различни етерични масла в различните си части /канела кора, канела клонки, портокал, нероли, петигрен.../. Затова е от първостепенно значение тези отделни части да бъдат разделени преди дестилацията, за да не се смесват различните етерични масла. Например от кората на портокала се добива по-пулярното портокалово етерично масло, от листата му - етеричното масло наречено Петигрен, а от цвета – Нероли.

сертификат за хемотип и ботаническа идентификация

ХЕМОТИП - сертификат HECT Под въздействие на биотопа (слънце, климат, състав на почвата, надморска височина...) едно и също растение може да произведе етерично масло с различен биохимичен състав. Тази разлика в биохимичния състав на маслото се определя като хемотип. Два хемотипа на едно и също етерично масло могат да имат различно действие.

Логото НЕСТ е гарант за безопасност и ефикасност на продукта: - Дестилираното растение е ботанически сертифицирано. - Част на растението, от което е добито етеричното масло е точно определена (например: листа, цвят, корен... ). - Хемотипът (биохимичният вид) е определен. - Парната дестилация е препоръчителният метод на добиване на етеричните масла.

Например розмаринът произвежда 3 различни етерични масла в зависимост от това къде се отглежда: - Rosmarinus officinalis ct cineole (розмарина хемотип цинеол) - съдържа основно 1,8 цинеол с антикатарални и експекторални свойства. - Rosmarinus officinalis ct camphre (розмарина хемотип камфор) - съдържа основно камфор с противовъзпалителни свойства и срещу мускулни спазми и крампи. - Rosmarinus officinalis ct verbenonе (розмарина хемотип вербенон) - съдържа основно вербенон с цикатризиращи свойства.

Тясната връзка между химическата структура на етеричните масла и техните терапевтични свойства поставя основата на научната ароматерапия. Поради тази причина стандартите за качество на етеричните масла трябва да се създават съгласно тяхното въздействие върху химичния състав.

Контрол на качеството на крайния продукт:

Много етерични масла, продавани като 100% чисти и натурални са всъщност неправилно дестилирани, подправени, смесвани с евтини синтетични съставки, химични емулгатори, терпентин, спирт, растителни или минерални масла.

Тази намеса превръща маслата в токсични и може да предизвика алергии. Етеричните масла могат да бъдат смесени с други сходни по аромат етерични масла, които са по-евтини, но имат и различни свойства (например лавандин вместо лавандула). Те могат да бъдат допълнително оцветени или обезцветени. Единственият начин да се контролира качеството на етеричните масла, са лабораторните изследвания: - Контрол на цвета, аромата и в някои случаи вкуса на етеричните масла. - Контрол на плътността, разтворимостта в алкохол, точката на топене и кипване, точката на замръзване и др. - Газхроматографско изследване.

Ние ще дарим част от нашия богат опит на Вас, за да може да усетите върху себе си и вашето семейство терапевтичната сила на етеричните масла, както и да се възползвате от това съкровище, което ни е дала природата!

Ние правим разнообразни обучения, които имат за цел да ограмотят широката публика и да направят употбебата на етерични масла лесна и безопасна. На всеки един такъв семинар получавате система от знания и умения за боравенето с етерични, базови масла, хидролати и флорални води. Освен това ние ви даваме възможност да се докоснете до ароматите и да откриете тяхната мощ.

Ако и вие имате желание да се включите в някой от форматите ни пишете /biozone@yahoo.com/ или позвънете от 9,00 ч. до 18.00 ч. всеки работен ден - тел. за връзка 0890 202 303. За повече информация може да следите и нашата ароматерапевтична страница - Аромазон.БГ - Етерични и базови масла с терапевтични свойства@aromazone.bg

1154 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page