top of page

Ароматен хидролат, що е то?

Ароматен хидролат, флорална вода, ароматна вода, хидрозол, дестилат...знаем ли значението му за ароматерапията?


Вероятно мнозина от вас, които ще прочетете тази статия, сте чували за прекрасните ароматни води и някои от тези изрази със сигурност са ви познати. Знаете ли какво означават те? Преди години нямаше никаква информация на български относно хидролатите, тези прекрасни ароматни води, но напоследък станаха доста популярни.

Ако трябва да използвам най-простичкото обяснение за това "що е то ароматен хидролат", ще кажа следното: ароматен хидролат е водната фаза при дестилационния процес на растението /става въпрос за парна или водна дестилация/. От една страна имаме етерично масло, от друга страна – водата от дестилацията. Няма да усложнявам повече обясненията, за да не се объркат тези, за които това понятие е ново. Нека припомним за какво използваме ароматните води. Тези, които ме познават са наясно, че хидролатите са ми любими, особено що се отнася до употребата им за чувствителни хора и групи: бебета, малки деца, бременни и кърмещи жени, хора с хронични заболявания и алергии…




Хидролатът е водната фаза при процеса на парна дестилация!


И така, казахме, че в литературата относно хидролатите се срещат различни понятия и имена: хидролати, хидрозоли*, ароматни води, флорални води...Всички ли означават едно и също нещо? Може да се каже, че всички тези наименования касаят едно, а именно водата след дестилацията. Е, разбира се има нюанси. Ароматен хидролат е течността след дестилация на ароматни растения, хидрозол е нещо като научно име за хидролат :), за флорална вода говорим когато дестилираме цъфтящи върхове, цветни кошнички или просто някакво 🌸. Въпреки, че някои производители казват "флорални води" дори и на хидролати, които са дестилирани от кората или плода на растението, защото този термин е по-лесно разпознаваем от широката публика.

Искам да направя едно уточнение, според някои автори хидрозолът не е продукт на парната дестилация, а нещо като колоиден разтвор, но аз няма да се впускам в подробности и разсъждения, приемам, че и този термин би могъл да се използва като синоним на хидролат. Нека се придържаме към общоприетата дефиниция – субпродукт на парната дестилация, водната фаза, която получаваме в колбата за есенция след дестилационния процес.



Според мен един много точен термин за хидролат би бил "вълшебна вода" от растения

В европейската фармакопея има и още един термин и това е ароматна вода, там разграничаваме естествени и изкуствени ароматни води...но, нека не се занимаваме повече с терминологията. Нека надникнем зад завесата на хидролатотерапията, или терапията с хидролати. Има ли и такава? Да, има. Тя е доста популярна по света, най-вече във Франция, откъдето може да се каже, че тръгва.



За какво можем за използваме хидролатите?


Отговорът ще ви хареса – ЗА ВСИЧКО. Наистина, хидролатите може да се ползват по най-различни начини, а най-хубавото е, че те са безопасни. Подходящи са за бебета, малки деца, бременни жени, възрастни хора, други чувствителни групи от населението. Другото много приятно нещо в хидролатотерапията е, че има голямо разнообразие от хидролати, за всеки вкус…Надявам се, че всеки от вас ще намери своя любим хидролат, или любими хидролати.

Нека се върнем на въпроса „За какво може да използваме прекрасните дестилати“?

- Като спрей за лице или тяло;

- Като спрей за коса;

- Като компрес за очите /само хидролати без консервант/ - например лайка, синчец, хамамелис;

- Като добавка в козметиката или съставна част от нея – роза, нероли, тамян, безсмъртниче;

- Като добавка или овкусител на храна или напитка /само хидролати за вътрешна употреба/ - роза, мента, нероли;

- Като терапия – нарича се хидролатотерапия;

- Можем да добавяме хидролат от лайка, нероли, евкалипт или лаврово дърво към водата на дифузора;

- Може да добавяме хидролат към водата във ваната;

- Може да напръскаме кърпата за баня с хидролат от лайка, лавандула, нероли и да увием бебето или детето преди сън в нея;

- Може да напръскаме прането в сушилнята с хидролат от нероли или лавандула или да го ползваме като ароматизатор за прането…

Списъкът е дълъг, наистина може да използвате ароматните хидролати за всичко, за което се сетите.



Кои са най-често употребяваните хидролати


- Флорална вода от римска лайка и синя метличина за уморени и възпалени очи

- Ароматна вода от безсмъртниче, роза и индрише /гераниум/ за лице и деколте;

- Ароматна вода от роза, лайка, сладка майорана и нероли за релакс и спокойствие;

- Хидрозол от лаврово дърво, евкалипт радиата, евкалипт глобулус и розмарин цинеол за проблеми с дихателната система;

- Ароматна вода от мащерка тимол, линалол или туянол, риган, чубрица при бактериални инфекции и за подобряване на храносмилането;

- Хидролатите от хвойна, хамамелис и мента имат доказани ползи при циркулаторни проблеми и уморени крака…



Как да изберем качествен хидролат?


Това е основен въпрос, нещо, с което трябва да внимаваме, когато решим да си купим хидролат.

🌸 Първото нещо, за което трябва да внимаваме е дали наистина купуваме истинска ароматна вода, защото на пазара има много фалшификати. Да, и тези продукти биват фалшифицирани – дестилирана вода с добавен някакъв синтетичен парфюм, вода с добавено и емулгирано в нея етерично масло или синтетичен продукт и т.н. Четете етикета! Трябва да имате доверие на производителя, когато решите да се сдобиете с тази ароматна течност.

🌸 Ако ще ползвате хидрозолът за козметични цели може да вземете и такъв, който е с естествени консерванти, защото хидролатите са „крехки“, податливи на замърсяване, особено при неправилна употреба и съхранение.

🌸Ако ще ползвате хидрозолът за пиене трябва да изберете такъв, който е подходящ за вътрешна употреба – най-добре да е сертифициран като храна или хранителна добавка. Ако искате да го приемате за профилактика може да добавите 1 супена лъжица от хидролата към 1 литър вода, която да изпиете през деня.


Рецепти с ароматни хидролати


Ето няколко рецепти за смесване на ароматни води…а пълният списък с рецепти може да намерите в моята първа книга „Хидролатотерапия със Здравка Гъркова“.


Разтвор при конюнктивит и възпаление на очите

Във флакон се смесват равни части хидролат от липа, лайка и метличина (синчец). Накиснете две памучни тампончета и след това направете компрес на очите с тях. Оставете да подейства 10-15 минути. Няма нужда от изплакване. Може да използвате и хидролат от роза, самостоятелно, за да облекчите възпалените очи.


Спрей за уморени крака

Във флакон от 100 мл смесете в равни количества хидролат от хамамелис, хвойна или кипарис, безсмъртниче и лютива мента. Тази смес има тонизиращо действие върху кръвообращението и лек охлаждащ ефект.


Смес за жабурене при възпаление на венците

Направете смес, в равни количества от: хидролат лаврово дърво, карамфил, римска или немска лайка. Може директно да жабурите по един път на ден, докато възпалението се успокои. Ако се борите с афти, хидролатът от лаврово дърво е чудесно средство. Може да жабурите малки количества по 3-4 пъти на ден.


Сенна хрема и алергии - хидролат естрагон...


При подсичане: ароматна вода от римска лайка прави чудеса…


Още малко идеи за употреба

При хрема: промивка с хидролат от чаено дърво или евкалипт радиата ще свърши прекрасна работа…


При косопад: хидролат от розмарин цинеол или вечнозелен кипарис, директно върху скалпа, без отмиване…


Репелент за комари: хидролат от бурбонски или египетски здравец /индрише/ директно върху кожата…


Ако искате да овкусите сладкиш: една чаена лъжичка флорална вода от нероли или роза би била прекрасна добавка към сиропа, ако има такъв, или към водната фаза при приготвянето му….тук добавям, че хидролатите, които ползвате в кулинарията трябва да са сертифицирани като био храна.


Има още десетки рецепти и възможности да ползвате ароматните хидролати. Ако искате да навлезете в подробности в този ароматен свят ви препоръчвам първата в България книга за ароматните хидролати и тяхната употреба „Хидролатотерапия със Здравка Гъркова, малък наръчник за хидролатите и тяхната употреба“. Подробности вижте ТУК.



Ползвана литература:

- „Хидролатотерапия със Здравка Гъркова“, издание 2023 година;

- Европейска Фармакопея, 10-то издание


Ако искате да ви дадем указания за изготвяне на индивидуален бленд се свържете с нас. Съветите ни не заменят консултацията с лекар или друг специалист.


Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.


Ако ароматерапията е вашата страст, ако искате да научите повече - вижте нашите индивидуални консултации и обучения ТУК.


55 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page