top of page

Органичен растителен силиций

Актуализирано: 23.04

Малко повече за нашия органичен силиций


Органичният растителен силиций е една от вълшебните хранителни добавки, верен съюзник на нашето здраве.

Нека ви разкажем малко повече за силиция. Силицият е микроелемент, който играе жизнено важни роли в човешкото тяло. Една от основните му функции е при формирането и поддържането на здрави кости и хрущяли, кръвоносни съдоме, нокти, мускули.... Силицият е „ естественият цимент “, който позволява поддържането на целостта на колагеновата рамка на нашето тяло.

Силицият помага за подобряване на производството на колаген – протеин от съществено значение за здравината и гъвкавостта на съединителната тъкан. Органичният растителен силиций играе роля и в производството на глюкозамин и протеогликани, които са основни компоненти на хрущяла и други съединителни тъкани. Той е в помощ е и за максимално и качествено усвояване на останалите минерали в тялото. Участва в метаболизма на въглехидратите, което е важно за производството на енергия в тялото. По-специално помага за превръщането на въглехидратите в глюкоза, - основен източник на енергия за тялото. Силицият допринася и за свързване на калцийя, минерализация на костите, гъвкавостта на мускулите и сухожилията, гъвкавостта на ставите, регенерация на кожата, ноктите и косата.

През 1912 г. немският лекар Кюн изказва хипотезата, че силицият възпрепятства развитието на атеросклерозата. Неговата ипотезата е потвърдена експериментално през 1957 г. от двама французи, които установяват, че в кръвоносните съдове на пациентите с атеросклероза съдържанието на силиций е много по-ниско от това у здравите хора.

Истинският, или „органичен“ силициев диоксид идва от растения, богати на силициев диоксид. Неговата колоидна структура, под формата на микрокристали, осигурява добра усвояемост, а и той е напълно естествен.


органичен силиций с коприва, просо, бамбук
растителен силиций

Защо е важно какъв силиций ще изберем?

Заради бионаличността, или иначе казано, степента, до която лекарство или друго вещество прониква в конкретна тъкан или орган след приемането му, за да окаже действието си. Бионаличността зависи от много неща, а не само от самата молекула, има значение в каква форма е хранителната добавка или лекарството. Установено е, че течните форми имат значително по-висока бионаличност от твърдите, а водните разтвори имат 100% бионаличност! В крайна сметка е важен терапевтичния ефект на дадена хранителна добавка, в противен случай от нея няма смисъл.

Това важи както и за органичния растителен силиций, така и за другите хранителни добавки. Това не означава, че отричаме тези, които са под формата на капсули, далеч не, но ние предпочитаме течните, в случаите, когато това е възможно. Твърдата форма също има предимства, особено, когато трябва да вкараме и фибри в организма.

.

С какво нашият течен органичен растителен силиций се различава от останалите на пазара?

  1. Нашият течен органичен растителен силиций е ТЕЧЕН, разтвор = до 100% бионаличност;

  2. Нашият течен органичен растителен силиций е ОРГАНИЧЕН, т.е. от сертифицирани растения - без тежки метали, без токсични вещества и т.н.;

  3. Нашият течен органичен растителен силиций е РАСТИТЕЛЕН, т.е. приятел на организма, лесен за усвояване и с много висока бионаличност.

С радост може да кажем, че вече имаме и клинични данни за неговото действие, любезно предоставени ни от нашите клиенти с остеопороза, автоимунни заболявания, проблеми със ставите и сухожилията и др.


растителен силиций за гъвкави стави  - biozone.bg
гъвкавост на хрущял и стави

Какви лечебни растения съдържа нашият течен органичен растителен силиций?


Списъкът не е дълъг, но билките са подбрани внимателно.

Полски хвощ - Много разпространено, това малко растение расте на всякакви почви, на всички места. Билката Полски хвощ е най-добрият източник на натурален силициев диоксид, на флавоноиди, каротин (провитамин А) и витамин С. Тонизиращите и стягащи качества оказват положително влияние на ставите и при чупливи нокти. Полският хвощ повишава нормалния тонус, еластичност и пропускливост на кръвоносните съдове и действа благоприятно върху функцията на бъбреците като изчиства организма от натрупано в него олово. Използваме полски хвощ, наред с други билки, срещу уринарни, ставни, костни или кожни заболявания. Полският хвощ в нашия течен органичен растителен силиций влияе благоприятно при високо артериално налягане, отоци, кръвотечение от носа, бъбречнокаменна болест, жлъчни камъни, подагра. Прекрасното лечебно растение е доказало своите ползи при доброкачествени бъбречни проблеми, болки в ставите: цистит, остеоартрит, тендинит. Има много добро действие при кожни заболявания : сърбеж, струпеи, язви в устата, екзема, стрии, варикозни язви. При проблеми с костите също може да се използва полски хвощ: деминерализация, остеопороза, фрактури, а за спортисти -неговият реминерализиращ ефект е поразителен.


Копривата- е най-доброто кръвопречиставщо лечебно растение. Влияе върху панкреатичната жлеза и намалява съдържанието на захар в кръвта. Копривата е растение с много качества, които действат върху целия метаболизъм. Това растение успокоява болезнените стави; допълва традиционното лечение на възпалителни заболявания на пикочните пътища; действа дрениращо, намалява бъбречната литиаза; регулира смущенията в уринирането при аденоми на простатата; балансира функциите на тялото; намалява кървенето и хемофилията.

Бамбук - младите кълнове на това растение се издигат с поняколко см на ден благодарение на силиция, който съдържат. Бамбукът има силно действие върху именитета, което помага на тялото да бъде устойчиво на околната среда. Притежава антибактериално, противовирусно, противогъбично и антипаразитно действие. Регулира нивото на кръвната захар, алкализира pH на организма, подобрява микро циркулацията и мозъчното кръвообращение. Бамбукът е известен със своите реминерализиращи и антиоксидантни свойства (неутрализира и премахва свободните радикали), и не случайно присъства в нашия течен органичен растителен силиций. Той улеснява възстановяването на хрущяла и тъканите, особено на костите. В допълнение, той насърчава усвояването на фосфора. Затова бамбукът се използва срещу ревматизъм и остеопороза, но също така и за укрепване на чупливи или крехки зъби, нокти и коса.


Кафяво просо - Кафявото просо съдържа сложни въглехидрати, които осигуряват прилив на енергия и жизненост на тялото за целия ден. То е най-богатото на минерали зърно в света и е без глутен. Кафявото просото съдържа флуор, сяра, фосфор, желязо, магнезий, калий, цинк, но също и силициев диоксид. Витамините от група В са особено обилни: просото съдържа В1, В2, В6, В17, пантотенова киселина и никотинамид. Кафявото просо обогатява тялото с основни хранителни вещества, предотвратява дефицита на витамини и храносмилателни проблеми. Не напразно в народната медицина просото се смята за стратегически продукт, който укрепва организма и дава сила.

Пача трева - Това лечебно растение също има богат състав. То съдържа флавоноиди, смола, захари, слуз, оксалова киселина, алкалоиди и силициев диоксид. Пачата трева има противовъзпалително, антимикробно, заздравяващо рани, диуретично и антисептично действие. Билката повишава кръвосъсирването, помага за намаляване на кръвната захар, намалява кървенето на лигавиците, има лек хипотензивен ефект, повишава устойчивостта на организма към болести, намалява кристализацията на соли в пикочните пътища.


Глухарче, съдържа достатъчно минерали, които да допълват формулата. Има високо съдържание на калций, но съдържа и ценни вещества като калий, магнезий, фосфор, витамин К, С и А, без които калцият не се усвоява пълноценно от клетките. Глухарчето е добър източник на витамин К, който участва в костната минерализация, подпомага здравето на костите и намалява риска от костни фрактури.




Силициев диоксид, ортосилициева киселина, силиций - кое да изберем?



Какво представлява силицият?

Силицият е химичен елемент, който не съществува в свободно състояние в природата, той се ср


еща там под формата на силициев диоксид (силика).

Силицият в природата

В природата, силицият


се среща в две форми:

растителен силиций, най-добра усвояемост
минерал силиций


Като минерал: Компонент на земната кора (около 60%), намира се в определени скали като кварц, пясък, аметист, опал, глина... Тази форма на силиций с кристална структура е неразтворима във вода и следователно не се усвоява от тялото. За да се усвои е необходимо да се превърне с разтворима сол.

Органичен растителен силиций: Растението се храни минерали и микроелементи от почвата и трансформира минералът силиций в органичен силиций. Органичният силиций е снабден с един или повече въглеродни атоми, които го правят разтворим във вода, той може да бъде асимилиран от тялото . Растенията, богати на силициев диоксид, са коприва, хвощ, бамбук, микро водорасли и други.


Силицият в човешкото тяло

Силицият е вторият най-разпространен елемент на Земята и третият най-изобилен от ултрамикроелементите в човешкото тяло. В нашият организъм присъства органичният силиций, който се намира в човешкото тяло, приблизително в количество 7 g (двойно на желязо!) при възрастните. Резервите ни от силиций намаляват с възрастта, защото тялото ни не го синтезира и способността ни да го съхраняваме също намалява значително с годините.

Човек си осигурява силиция с храната, но за съжаление, съвременното ни меню е много бедно на микроелементи (почвите са бедни на минерали, консумираме прекомерно рафинирани храни, храним се лошо и т.н.)



Какви са ползите от нашия течен органичен растителен силиций?


Органичният течен растителен силиций, който предлага biozone.bg допринася за доброто функциониране на костно-ставния апарат и участва в процесите на реминерализация при деца и възрастни. Нашият течен органичен растителен силиций е създаден на основата на лечебни растения, богати на този елемент. Органичният растителен силиций, който предлагаме е под формата на мономерен силиций, което означава, че молекулите му са стабилизирани с фенолна ароматна молекула, което допринася за по-доброто му асимилиране от организма и прекрасната му бионаличност (чрез това стабилизиране се предотвратява неговата полимеризация, защото тя би попречила на усвояването).

За кой е подходящ органичният растителен силиций?

За всички, заради ролята, която има върху съединителната тъкан и нашето здраве.

  • За деца и подрастващи;

  • Бременни жени (след консултация с терапевт);

  • След 40-45 годишна възраст, особено при жените ;

  • За възрастни хора;

  • При фрактури и деминерализация;

  • При остеоартрит, ревматични болки, тендинит

  • За тонизиране и регенериране на кожата, косата и нокти


Дозировка и противопоказания

Дозировките, посочени на опаковките на хранителните добавки, съдържащи силиций, обикновено съответстват на дозите, препоръчани в клинични проучвания.

При поддържащо лечение се препоръчват 20 до 30 ml (органичен растителен силиций) на ден за период от един до три месеца.

При сериозни проблеми се препоръчват до 90 ml на ден в 2 или 3 приема за по-дълъг период до 6 месеца.

Органичният силиций може да се прилага и външно: направете компрес с органичен силиций и го поставете върху третираната зона. Подновява се през деня. Използвайте 30 до 90 ml на ден.

За деца се консултирайте с вашия терапевт, дозата се изчислява въз основа на теглото.


Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват, информацията не заменя лекарското мнение

. Ако искате да проведете терапия се консултирайте с вашия лекар или терапевт.


Ако ароматерапията, фитотерапията, нутритерапията и гемотерапията са вашата страст, ако искате да научите повече - вижте индивидуални консултации и обучения ТУК.

90 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page