top of page

Ароматерапия, що е то?

Ароматерапия, терапия, която използва силата на етеричните масла за подобряване на благосъстоянието на човека и животните.

Ароматерапията е наука, това е природна медицина, която използва цялата мощ на растенията в помощ на здравето. Ароматерапията е комплементарна на класическата медицина, идеално средство за превенция и лечение, за подобряване на духовното, емоционалното и физическо здраве. Няма да е грешно да се каже, че ароматерапията е и изкуството умело да боравим с етерични масла.


Biozone.bg - ароматерапия и етерични масла
етерично масло Естрагон от biozone.bg

Как възниква ароматерапията?

Още от зората на своето съществуване човечеството се е научило да познава лечебните растения и да си служи с тях като лек, като козметика, за различни религиозни и други ритуали, е все още не се е говорело за ароматерапия, разбира се. Всяка една цивилизация е дала своя принос за развитието на терапията с ароматни растения: древен Китай, Индия, Египет, Вавилон, Персия, Гърция, Рим…

Не трябва да забравяме основните принципи на Хипократ, които гласят, че „храната трябва да е нашето лекарство“, че „в природата има лек за всяка болест“, че „всеки човек трябва да стимулира в своето тяло процесите на самооздравяване“ и др.

За бащата на ароматерапията

Ароматерапията, или както е наричана навремето АРОМАТЕРИЯ, е съществувала в различни форми през вековете, докато в началото на 20 век, Рене Морис Гатфосе откривайки чудодейното действие на лавандуловото масло върху човешката кожа написва труд по въпроса и нарича това чудо АРОМАТЕРАПИЯ. Каква е неговата история? На 25 юли 1910 г., докато работи в лабораторията си, той получава изгаряне от вряща есенция от колба, която се е възпламенила и е избухнала в пламъци. Главата и двете му ръце са пострадали силно. Когато раните му започнали да издават миризма на гангрена, той си спомнил, че производителите на лавандула му казали, че изгарянията могат да бъдат излекувани с етерично масло от лавандула. Той свалил бинтовете си и намаза кожата си с лавандулово масло. Резултатите били поразителни. Два дни по-късно треската му спаднала, а инфектираната рана започнала да се подобрява и да заздравява сравнително бързо и без следа.

За Рене-Морис този личен опит потвърждава хипотезата, че етеричното масло от лавандула има прекрасни антисептични и лечебни свойства. Дълбоко променен от това преживяване, Гатфосе се заема с нова мисия: Да убеди медицинския свят, че тази терапия е наистина ефективна. Той посвещава голяма част от времето си на изучаване на полезните химични свойства на етеричното масло от лавандула, естествено развивайки интерес към много други етерични масла по пътя. Така възниква АРОМАТЕРАПИЯТА. /източник: Фондация Гатфосе/.


Biozone.bg - масло от лавандула
етерично масло от лавандула от biozone.bg

За Ароматерапията и етеричните масла

Ароматерапията, както споменахме по-горе, е изкуството да употребяваме правилно етеричните масла. Те могат да бъдат прилагани по различни начини: разредени върху кожата, чрез изпарение посредством Аромадифузори, чрез пасивна инхалация…различни лаборатории и фармацевтични фирми ги използват за направата на медикаменти, глобули, супозитории, капки за нос… Ароматерапията има много лица, много функции, много начини на приложение.

Нека сега кажем няколко думи и за етеричните масла, основните инструменти за ароматерапия, заедно с хидролатите и базовите масла.

Какво е етерично масло?

„Етеричното масло е течен и ароматен екстракт, който обикновено се получава чрез парна дестилация от растение и който концентрира своите летливи активни съставки. Етеричното масло представлява квинтесенцията на растението, под формата на концентрат, богат на много голямо разнообразие от активни вещества, идентифицирани много прецизно чрез хроматографски анализ“. Ароматерапия без етерични масла не може да съществува, но това, което е важно да се отбележи, е че трябва да използваме само качествени етерични масла, за да постигнем желания терапевтичен ефект.

За какво може да ни е полезна ароматерапията?

Ароматерапията може да ни съпътства през целия живот, от раждането, до последните ни дни. Ароматерапията може да бъде в помощ да постигнем баланса между емоциите, душата и тялото. Ако знаем как да използваме правилно етеричните масла, те може да са наш съюзник и в най-трудните моменти. По-долу ще опишем някои съвети и подробности относно ползите от ароматерапията за различните групи хора и животни.

Женско здраве и ароматерапия

Жените обичат ароматите и самата ароматерапия, а когато те са целебни и за тяхното здраве стават още по-ценни. Знаете ли, че с помощта на етерични масла и ароматерапията можем да балансираме хормоните, за преборим симптомите на умора, да облекчим симптомите на менопауза…Ароматерапията може да ни помогне за редица неразположения като: мигрена, безсъние, раздразнителност, менструални болки и редица други.

Ароматерапия за мъжко здраве

Мъжете също биха могли да се насладят на ползите от ароматерапията. Етеричните масла допринасят за повишаване на либидото, за облекчаване на мускулни и ставни болки. Знаете ли, че в много фармацевтични продукти са вложени именно етерични масла за постигане на лечебния ефект, но никой не говори за ароматерапия? С ароматерапия може да подобрим концентрацията, да преборим страховете и безпокойството, да повишим настроението.


Biozone.bg масло от кората на сладкия портокал
етерично масло от сладък портокал от biozone.bg

Ароматерапия за деца

Децата са една от най-уязвимите групи, те са крехки, податливи на инфекции, чувствителни. При тях трябва да бъдем изключително внимателни, когато прилагаме етерични масла. Ароматерапията за детското здраве е много ценна, защото дава реални резултати бързо и без странични ефекти, когато се прилага правилно. Етеричните масла са мощно средство за борба с настинки, много вирусни и бактериални инфекции, кожни проблеми и др. Ароматерапията за бебета и деца прави чудеса.

Ароматерапия за много възрастни хора

Възрастните хора също могат да се възползват от ароматерапия, независимо от възрастта, когато се прилагат правилно и целенасочено, етеричните масла са в състояние да облекчат редица неразположения у най-възрастното население. Ароматерапията е много разпространена в развитите страни при палиативните грижи. Редица хосписи и болници си служат със средствата на ароматерапията, за да облекчат страданията и да подобрят емоционалното състояние на хора, в последния етап от живота.

Ароматерапия в помощ на животните, включително и нашите домашни любимци

Може ли да използваме етерични масла за кучета и котки? Това е въпрос, който получаваме почти ежедневно. Да, може, но не трябва да забравяме, че домашните ни любимци са крехки същества и ароматерапията, която прилагаме при тях е редно да е съобразена с този факт. Има различни етерични масла, които може да се използват при катета, кучета, коне. Те са строго съобразени с анатомията и физиологията на животното. За ароматерапията за животни ще стане въпрос в някоя от статиите в нашия блог. За да сте сигурни, че подбирате правилното етерично масло се консултирайте със сертифициран ароматерапевт.

При какви състояния може да използваме ароматерапия?

Общо взето, както стана въпрос и по-горе, ароматерапията може да се използва за всякакви дисбаланси на духа, емоциите и тялото. В какви насоки може да ни е полезна тя: при проблеми с дихателната система, при кожни проблеми, при гъбични, бактерии, вируси, болки в мускулите и ставите и др.

За да бъде ефикасно вашето ароматно начинание е добре да се запознаете с препоръките за безопасна употреба на етеричните масла в ароматерапията. Ако имате нужда от по-задълбочени знания може да си направите КОНСУЛТАЦИЯ с ароматерапевт, както и да се запишете на някои от КУРСОВЕТЕ ПО АРОМАТЕРАПИЯ, които предлагат наши партньори за начинаещи или напреднали.


Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page