top of page

Уморени крака и ароматерапия, 5 съвета, за да ги облекчим ?

Актуализирано: 23.04

Как да облекчим уморените крака с ароматерапия и фитотерапия? Ще ви споделим някои съвети и смеси, които ще ви помогнат с този проблем.



Най-често уморените и тежки крака са следствие на проблем с циркулацията на кръвта, причиняваща и венозна недостатъчност в по-тежките случаи, но не само.


biozone.bg - етерични масла при венозен и лимфен застой
biozone.bg - венозен застой

Какви са причините за тежестта в краката?

Както споменахме, оловните крака са следствие от нарушено кръвообращение в долните крайници. Но нека видим кои са причините за лошото кръвообращение.


Топлината

Топлината е фактор, който насърчава появата на тежест в краката. Освен това причинява и разширяване на вените. Вените губят своята еластичност и кръвта вече не може да се изтласква правилно към сърцето.


Дехидратацията и лошата храна

Когато не приемаме достатъчно вода влияем на съставките на кръвта, тя става по-гъста и по-трудно циркулира в съдовете ни. Тя става по-вискозна и се нарушава кръвообращението, може да възникне риск от образуване на кръвни съсиреци във вените. А това е животозастрашаващо състояние. Знаете ли, че прекомерната употреба на кофеин кара организма да губи вода. При проблем с кръвообращението здравословното хранене е от основно значение.


Бременността

Почти всички бременни жени страдат от венозна недостатъчност. Хормоналните промени по време на този период отслабват вените, които са склонни да се разширяват, тъй като губят тонуса си. Те вече не могат да функционират нормално и циркулацията е забавена.

Рисковете от венозна недостатъчност се увеличават с всяка следваща бременност. За щастие, в повечето случаи, симптомите на оловни крака изчезват веднага след раждането!


Свръх теглото

При наднормено тегло или затлъстяване, натрупаната мастна тъкан притиска вените и води до дисфункция на венозната система. Освен тежест и отоци в краката този проблем може да причини, и причинява, редица други усложнения, свързани със сърцето, отделителната система, опорно-двигателния апарат...


Обездвижването

Не е изненадващо, че заседналият начин на живот пречи на доброто кръвообращение. Няма значение дали сте прави, седнали или легнали. Фактът, че стоите в едно и също положение за дълго време, е вреден за кръвообращението. Не забравяйте редовно да сменяте позицията си и да правите няколко стъпки: това ще активира отново помпата на краката ви. Запомнете, че движението е ЖИВОТ!


Възрастта

Съвсем естествено вените стареят и функционират все по-зле с възрастта. Това се случва не само с кръвоносните ни съдове, но и с целия организъм.


Неподходящото облекло

Тесни панталони, неудобни обувки - прекалено високи токчета или прекалено плоски подметки...това са все фактори, които вредят на кръвообращението. Не забравяйте, че носенето на свободни дрехи и удобни обувки ще помогнат и вашите крака да се чувстват добре.


при тежест в краката се доверете на ароматерапията - biozone.bg
тежки или уморени крака

Какви са симптомите на уморените или оловни крака?


Да имате уморени и оловни крака е изключително неприятно. Много често тези симптоми са придружени са от изтръпване, оток, а и болка. В повечето случаи има усещане за тежест и топлина в краката, а понякога и крампи.

Отоци и болки се появяват около глезените, в предната част на крака, под коляното, в прасците, а понякога и в бедрата. Това ни се случва често в летните горещи дни и най-вече вечер; когато стоим на бюро по цял ден; при продължително пътуване с автобус или самолет...


Не всичко е загубено, природата отново се притича на помощ, за да ни даде лек за този неприятен симптом. По-долу ще намерите съвети, ще ви споделим и успешни блендове с етерични и базови масла, които ще ви донесат облекчение.


Съвет 1 : Ароматерапия за уморени крака - доверете се на етеричните масла


Кои са етеричните масла, които могат да се погрижат за вашите крака, особено, ако страдате от венозен застой.

На първо място това е етеричното масло от мастиков храст.

На второ място това е маслото от италианско безсмъртниче.

На трето място слагаме маслото от лютива мента /не се препоръчва по време на бременността/.

Едно от най-полезните етерични масла е маслото от лимон /обикновен - Citrus limonum или корсикански лимон /СЕДРА, ЦИТРОН/- Citrus medica/

Може да сложите по 20 капки от всяко масло в 30 мл масло от калофила и лешник, например, и да направите смес, с която да масажирате уморените крака всяка вечер.


Ако нямате време или възможност да си направите сместа, може да се доверите и на нашето специално масло за масаж на уморени крака.


Съвет: направете си деконгестантна вана за крака: сложете 2 до 3 супени лъжици хидролат от хамамелис в леген, пълен с хладка вода, и потопете краката си в нея, докато почувствате че съвсем изстива (след около 5 до 15 минути).


biozone.bg -
цитрус медика - медицински лимон

Съвет 2 : Доверете се на фитотерапията при уморени крака


Следните растения са сред най-интересните за облекчаване на венозна недостатъчност:


Червена лоза (Vitis vinifera, листа): богата на антиоксидантни полифеноли (флавоноиди, танини и др.), предпазва стените на вените от атаките на свободните радикали, намалява пропускливостта на капилярите и съответно отока;


Хамамелис (Hamamelis virginiana, листа) : съдържа флавоноиди, които защитават кръвоносните съдове и стягащи танини;


Лешник (Corylus avellana) : Нашият лешник, с по същество с подобни свойства и показания като хамамелиса;


Конски кестен (Aesculus hippocastanum, кора) : противооточно, вазоконстрикторно, венозно тонизиращо, противовъзпалително, показано е при хронична венозна недостатъчност. Избягвайте обаче в случай на крехък стомах (с изключение на използването в глицеринов мацерат от пъпки, което не представлява тази предпазна мярка за употреба);


Полски хвощ (Equisetum arvense, цяло растение) : много богат на силициев диоксид, който е основна съставка на стените на съдовете, помага за поддържането на тяхната здравина;


Сладка детелина (Melilotus officinalis, цветя) : богата на полифеноли, подпомага венозната и лимфната циркулация. Неговите кумарини също така разреждат кръвта и следователно спомагат за намаляване на риска от венозна тромбоза (флебит, тромбофлебит);


Розмарин (- Rosmarinus officinalis, стъбла и листа) : растение за черния дроб и микроциркулацията, помага за насърчаване на чернодробната циркулация и следователно за ограничаване на стазата;

В природата има лек за всяка болест, а и тя няма да ви предаде

Съвет 3 : Доверете се на гемотерапията при венозен застой


Кои са гемопрепаратите, които може да използваме, ако страдаме от отоци на долните крайници? Има различни варианти, в зависимост от това от какво е предизвикан отока.

Най-подходящи са конски кестен, черна елша, гинко билоба, касис, лимон...Всички тези пъпки намаляват усещането за тежест в краката.


Съвет 4 : Доверете се на масажа, лимфния дренаж и Боуен терапията


Доверете се на мануалните терапии, за да облекчите своето състояние, ако страдате от тежест в краката. С радост ви препоръчвам ВОДЕР СТУДИО за специални терапии - мануален лимфен; както и Елена Петкова - рехабилитатор и БОУЕН терапевт. Тези техники са подходящи и при лимфен застой, както и при различни отоци на долните крайници. Внимание, преди да се подложите на такава терапия трябва да сте сигурни, че състоянието ви го позволява!

Лимфният дренаж не се препоръчва, ако имате:

  • злокачествено заболяване;

  • тромбоза и някои други сърдечно-съдови заболявания;

  • бременност;

  • пейсмейкър, стент...

Съвет 5 : Доверете се на спорта и балансираното хранене


Правенето на специални упражнения е един от най-ефикасните начини за предотвратяване появата или намаляване и успешно справяне с разширените вени. Упражненията трябва да леки и съобразени със състоянието на всеки. Не трябва да се практикуват силови спортове, особено ако има сериозен проблем, като тромбоза, защото това може да има сериозни последици. Карането на колело и плуването са едни от спортовете, които горещо се препоръчват при разширени вени и уморени крака. Йога и стречинг също са изключително полезни в такива случаи.

Хранете се балансирано. Има доста литература по въпроса. Всеки трябва да намери своя хранителен режим, който да следва с лекота и удоволствие.


Не забравяйте, че вашето здраве е във вашите ръце!

И още нещо, което може да ви е от полза, ако страдате от отоци и тежест в краката - компресивни чорапи! Има различни видове за различните състояния. Едните са просто профилактични, които обуваме, ако ни престои дълго пътуване, а другите се изписват от лекар - специалист, най-често съдов хирург или ангиолог.

Винаги трябва да сте наясно с диагнозата си. Не забравяйте, че най-важното е да не си навредите!

при тежест в краката се доверете на ароматерапията - biozone.bg
тежки или уморени крака

Публикациите в този сайт нямат за цел да лекуват. Запознайте се с токсичността на етеричните масла и опасностите, които крие неправилната им употреба преди да прибегнете до самолечение.


Ако ароматерапията и гемотерапията са вашата страст, ако искате да научите повече - вижте индивидуални консултации и обучения ТУК.

2664 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page