top of page

Можем ли да преборим алергиите?

Какво представляват алергиите и можем ли да ги преборим с природни средства?


Алергиите засягат около 20% от децата на възраст над 9 години и 30% от възрастните . Според данни на различни здравни организации тези средни стойности продължават да нарастват с всяка изминала година. Но какво е алергия? Какви са причините и последствията? Какво можем да направим, за да подобрим комфорта на алергичния организъм?




Какво е алергия?

"Алергията представлява повишена чувствителност на организма, обикновено към безвредни субстанции от околната среда – антигени, след предшестващ контакт с тях. В този случай антигените са известни под името алергени, а свръхчувствителността е в резултат на прекомерната защитна реакция на имунната система". Източник Уикипедия.

Организмът оценява определени вещества - алергени - като опасности, като врагове, когато е изложен на тях, и реагира прекомерно, за да се защити като започва свръхпроизводство на антитела. За да елиминира веществото, което възприема като вредно, тялото реагира по различни начини и освобождава медиатори на възпалението, като например хистамин.


Какви са причините за алергиите?

Има много вещества, към които тялото има вероятност да прояви повишена чувствителност, алергична реакции. Красивите разлистени дървета, буйната трева, малки сладки кученца и котенца, прекрасните пчелички...все прекрасни неща, които могат да ви донесат големи неприятности. Има различни видове алергени:


Алергени, които може да се вдишат - пневмоарелгени: полени , плесени, акари, косми, пера, хлебарки и др.

Алергени, които поемаме чрез храната - трофалергени: крававето мляко, пилешките яйца, фъстъците, зърнените храни и ядките... Към тях може да се добави риба, морски дарове, но също и някои плодове и зеленчуци като киви и целина.

Контактни алергени: прахови акари, животински косми и пера, растения и дори латекс, вещества, съдържащи се в определени лекарства /нестероидни-противовъзпалителни средства, антибиотици.../, битова химия или други препарати...

Отрови на хименоптери: отровите на пчели, оси, мравки, но също и на стършели са потенциални алергени.

Домашни замърсители: тютюн, продукти за красота, изкуствени ароматизатори за дома (свещи, спрейове или електрически освежител за въздух и др.).


Как реагира тялото на алергията?

Алергията може да засегне различни части от тялото и да доведе до различни реакции или усложнения. Кихането, течащият или запушен нос, сърбежи на очите и кожата, подуване на клепачите са най-често срещаните алергични симптоми.


Но освен горните симптоми може да има и други, неприятни последствия, а именно:

- Астма, ринит, алергичен бронхит, които засягат белите дробове;

- Конюнктивит, който засяга очите

- Екзема, уртикария, които засягат кожата

- Оток, Едем на Квинке (Oedema Quincke) в гърлото...



В много случаи алергията не се появява случайно. Хората, които страдат от нея, често са генетично предразположени. Всъщност, ако и двамата родители имат алергии, детето има 50% шанс да се "сдобие" с такива.

Глобалното затопляне също има пръст в алергизирането на хората, променя се географското разположение на растенията, някои видове, които причиняват алергии все повее присъстват в райони, където са били рядкост. Освен това, поради промяна на климата, се удължава времето на излагане на полени в сравнение с няколко десетилетия по-рано.

Ние сме изложени на все повече алергизиращи вещества: мръсен въздух, замърсена вода, замърсени почви, консумирането на препаботени храни с редица добавки...


Как бихме могли да облекчим алергичното състояние с помощта на гемотерапията?


Кои са гемопрепаратите, които могат да ни помогнат при алергия?

1. Ще започна с касиса - Ribes nigrum, той е мощен антиоксидант и има невероятен дрениращ потенциал за организма. Той укрепва имунитета и се бори с алергиите и умората. Освен това, касисът е много добър АДАПТОГЕН. Горещо се препоръчва от терапевтите при авто-имунни заболявания и алергии.



2. Друга подходяща пъпка е тази на Орехът - Juglans regia, той спомага за възстановяването на чревната флора, защитава храносмилателната система и намалява нивата на възпалението.



3. На трето място, ще предложа гемопрепарат Черна калина - Viburnum lantana, известно е, че тази пъпка облекчава хронични алергии, респираторни спазми (астма), алергичен ринит и кожни заболявания.

4. Други подходящи гемопрепарати са: Сребърната ела - Abies alba, известно е, че тази пъпка регулира фосфо-калциевия метаболизъм и успокоява хроничните УНГ заболявания; Брезата, която подпомага дренажните функции на организма и извеждане на токсините.


Това, което може да направите е да премахнете, доколкото е възможно, алергените от средата, която ви заобикаля, да се храните здравословно, да поддържате добра хигиена - тупайте редовно завивките и дрехите си, обработвайте спалното бельо, килимите, пердетата и санитарните помещения с природни средства против акари и мухъл.


Едва ли е възможно да се отървем от алергията завинаги, но може значително да се облекчи състоянието с подходящи средства.

Не забравяйте, ако получите остра алергична реакция - потърсете лекарска помощ, защото може да настъпят усложнения, които да застрашат живота ви.


Ако имате нужда от консултация със специалист по ГЕМОТЕРАПИЯ се свържете с нас на посочения телефон.


71 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page